ÁPRILIS 24 – MÁJUS 3
Szent György Napok 2015
ÁPRILIS 24 – MÁJUS 3.
VALAHOL EURÓPÁBAN

VALAHOL EURÓPÁBAN
A Kolozsvári Magyar Opera vendégelőadása

Csütörtök, április 30., 16:00 és 20:00, Tamási Áron Színház - nagyterem

Radványi Géza azonos című filmje alapján 1995-ben született meg a musical változat, melynek zenéjét Dés László szerezte, dalszövegeit Nemes István, a szövegkönyvet pedig Böhm György, Korcsmáros György és Horváth Péter írta. A musical követi a film történetszálát, a szereplők is ugyanazok. A darab, amelyet immár kultmusical gyanánt méltatnak a reklámanyagok, tartós sikert aratott, s máig rokonszenves ábrázolatát adja Dés László zeneszerzői erényeinek.
"Ez értékes zenés mű, Dés László eredeti és magas mércéje szerint megírt alkotás. Nem klisék szerinti sem a zene, sem a történet - mondja a darabról Mácsai Pál színművész. - A zene - klasszikus és könnyűzene is - életem része, és bár a musical műfaja nem jellemző a pályámra, ebben az előadásban szívesen veszek részt. A Valahol Európában nem szórakoztatóipari mű, hanem eredeti mondanivalójával közös emlékezetünk része." (port.hu)

Dés László: a musical zeneszerzője
Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, dzsesszzenész. Dalszövegíróként és zeneszerzőként is dolgozik, több magyar film zenéjét köszönhetjük neki, mint a Nyom nélkül, Szerelem első vérig, Szerelem második vérig, Sose halunk meg, emellett ismert musicalek szerzőjeként vált ismertté: Valahol Európában, A dzsungel könyve. A Valahol Európában musical bemutatóját követő évben elnyeri a Színházi kritikusok díját, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.
Dést azon kevés zenészek egyikének tartják, akiket a szakma, a kritikusok és a közönség is egyaránt tisztel.

Béres László: az előadás rendezője
Béres László 1972-ben született Kolozsváron. A Babeş–Bolyai Tudományegyetemen szociológusi, majd Bukarestben a I. L. Caragiale Színház és Filmművészeti Egyetemen színházrendezői oklevelet szerzett. Rendezett román és magyar nyelven egyaránt, zenés produkción át, abszurd darabig, bábelőadástól vizuális esszéig, a klasszikus vígjátéktól a táncszínházig számos műfajban Szolnokon, Sepsiszentgyörgyön, Bukarestben, Nagyváradon, Karácsonkőn, Szatmárnémetiben, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen stb. 2005 és 2012 között a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház igazgató-főrendezője volt.

Radványi Géza: a film rendezője
Radványi Géza 1907-ben született Kassán, Márai Sándor költő testvéreként. Kossuth-díjas magyar filmrendező, vágó, forgatókönyvíró, főiskolai tanár, író, publicista.1922-ben a Kassai Napló-ban megjelent első novellája. A Népszövetségnél újságíróként ill. riporterként dolgozott Európa több városában. 1933-tól rendezőasszisztens, forgatókönyvíró volt különböző, főként német és francia filmgyárakban. Feleségül vette Tasnády Fekete Mária filmszínésznőt, aki több későbbi filmjében szerepelt. Tanított a budapesti Színművészeti Akadémián. Több ízben forgatott Franciaországban, valamint a müncheni Filmművészeti Főiskola tanára is volt.

Jegyár: délután 20 lej, este 30 lej<< vissza a főoldalra
Szent György Napok 2015
© - Szent György Napok 2015 - Szerzői jogvédelem