ÁPRILIS 24 – MÁJUS 3
Szent György Napok 2015
ÁPRILIS 24 – MÁJUS 3.
GOGOL: HÁZTŰZNÉZŐ

GOGOL: HÁZTŰZNÉZŐ
A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház vendégelőadása
Hétfő, április 27., 19:00, Tamási Áron Színház - nagyterem

Ny. V. Gogol, a 19. századi orosz irodalom klasszikusának újabb művét viszi színre a társulat, a bemutatóra február végén kerül sor. A darab egy „egészen valószerűtlen történet két felvonásban", meghívott rendezője Zakariás Zalán, aki korábban már több alkalommal is dolgozott a székelyudvarhelyi társulattal. Emlékezetes a Mesél a bécsi erdő, És a csellóval mi legyen? vagy a Portugál rendezése.

Az ember menekül, egyre csak menekül. Önmaga elől, a társadalom elől, a rá leselkedő korlátok elől. Vágyik a boldogságra, de úgy tűnik, hiába hajszolja, mégsem kaphatja meg. A darab alcíme (Egészen valószínűtlen eset) utalás arra, hogy Gogol drámájában sokkal többről van szó, mint egy megszokott, biztos mederben kibontakozó párkereső történetről. A hétköznapiság hátterében dilemmák sorakoznak, melyek azt feszegetik: az egyén szabadsága vagy a párunk megtalálása a fontosabb egy emberi élet során? A saját, egyéni boldogságunk vagy az egymásra találás mámora előbbrevaló? Mit is jelent valójában megházasodni, azaz örökre elkötelezni magunkat egyetlen ember mellett? Ehhez hasonló kérdéseket boncolgat a Háztűznéző, sok olyan más problémával és témával együtt, amelyek a boldogságkeresés egyéni és mégis társas kalandjáról szólnak.

„A Háztűznéző esetében nem minden úgy történt, ahogy előre elterveztük. A főszerepet játszó színész, Antal Csaba lesérült. A háztűznéző a fejemben mindig is másként volt, mint ahogy most van. Készültem rá vagy nyolc éve. Amikor elkezdtük, Csaba futkározott, mozgalmas volt. Most pedig ül egy széken és vakargatja a lábát. Eleinte le akartam cserélni, mert úgy volt, hogy műtétre van szükség. Mindenkit megkérdeztem, de senki nem volt szabad. Addig is elkezdtem olvasni a próbákon az ő szövegét. Elkezdtem más szövegeket olvasni, hogy csináljunk mást. Ekkor kiderült, hogy nem kell megműteni, és vállalja gipszes lábbal is. Tehát végül maradt Csaba is, a darab is. Mindent át kellett alakítani és kiderült, hogy így is működik, sőt. Teljesen megváltozik az üzenet, hiszen teljesen másként értelmeződik a főszereplő figura, aki meg akar házasodni, mert mindenki megházasodik, és mert így kell és így illik” – emlékszik vissza a rendező, Zakariás Zalán, Szabó Jankának adott interjújában.

Szereplők:
Agafja Tyihonovna - Mezei Gabriella
Arina Pantyelejmonovna - Fincziski Andrea
Fjokla Ivanovna - László Kata
Padkaljószin - Antal D. Csaba
Kacskarjov - Barabás Árpád
Tojasov, Iván Pávlovics - Dunkler Róbert
Anyucskin, Nyikanor Ivánovics - Szűcs-Olcsváry Gellért
Zsevakin, Baltazár Baltazárovics - Nagy Csongor Zsolt
Dunyaska - Márton Réka
Firma - Jakab Orsolya
Sztyepan - Tóth Árpád
                    
Díszlet / Jelmez: Csiki Csaba m.v.
Rendező: Zakariás Zalán m.v.

Koreográfus: Lőrincz József
Dramaturg: Demeter Kata
Fény: Toásó István
Hang: Lőrincz József
Ügyelő: Máthé Miklós Mónika

Jegyár: 25 lej<< vissza a főoldalra
Szent György Napok 2015
© - Szent György Napok 2015 - Szerzői jogvédelem