ÁPRILIS 24 – MÁJUS 3
Szent György Napok 2015
ÁPRILIS 24 – MÁJUS 3.
SZÁZLÁBÚAK ÉS SZÁZLÁBACSKÁK

SZÁZLÁBÚAK ÉS SZÁZLÁBACSKÁK GYERMEK TÁNCEGYÜTTES
Május 1., péntek, 16:00, főszínpad

Nem néptáncosokat akarunk nevelni a három korosztályt átfogó gyermek- és ifjúsági együtteseinkben, hanem a magyar kultúra egy szeletét átadni, és a gyermekekben erősítsük az érzést: tartoznak valahová – fogalmazza meg Virág Endre. A Háromszék Táncegyüttes tagja azt mondja: a hat-hét éves gyermekek többsége akkor érkezik hozzájuk, amikor a Guzsalyas Játszóházból kinő, illetve többet akar tudni.

Százlábú együttest 2006-ban alapították, tagjai már felnőttek. A Százlábacskák 2010-ben jött létre, több mint 70 tagja van.

A kicsik játékkal, énekkel és mesékkel kezdik a tánctanulást. A néptánchoz hozzátartoznak a népi társas- és ritmikai játékok, ez egy teljesen új világ a kicsik számára. Semmit nem erőltetünk, a legfontosabb, hogy jól érezzék magukat, miközben mozognak és fejlődik a ritmusérzékük – véli Virág Endre.

Azt mondja: a csoportokat nem azért hozzák létre, hogy biztosítva legyen a hivatásos együttesek számára az utánpótlás, céljuk, hogy egy újabb fiatal generációval ismertessék és szerettessék meg ezt a népi műfajt.

Az utóbbi években megnőtt az igény a néptánc oktatására, az óvodákban és iskolákban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a hagyományápolásra s ezen belül a néptáncra.

Mindehhez hozzájárult a Duna Televízió Felszállott a Páva tehetségkutató műsora, a tanintézmények és a szülők pozitív hozzáállása is. Most váltak szülőkké azok, akik a 80-es években bekapcsolódtak a táncházmozgalomba, s most fontos számukra, hogy a gyermekeikkel is megismertessék ezt a műfajt – magyarázza Virág Endre.

Videó link:
https://www.youtube.com/watch?v=WHHil31BbpY<< vissza a főoldalra
Szent György Napok 2015
© - Szent György Napok 2015 - Szerzői jogvédelem