ÁPRILIS 24 – MÁJUS 3
Szent György Napok 2015
ÁPRILIS 24 – MÁJUS 3.
2015-05-03:
Önmagukat kifejező zenészek a Diákegyüttesek Találkozóján


Négy település öt zenekara mérte össze tudását a Szent György Napok koncertsorozatát indító Diákegyüttesek Találkozója című tehetségkutatón csütörtökön. A győztes The Pinwheels zenekart faggattuk álmaikról.

A marosvásárhelyi The Pinwheels együttes nyerte a hetedik alkalommal sorra került Diákegyüttesek Találkozójának nagydíját, mely egy ezer lejes, stúdiófelvételre szóló utalványt, valamint fellépési lehetőségeket tartalmaz. Másodikként a székelyudvarhelyi 1st Attempt, majd harmadikként a gyergyószentmiklósi The Blast és a csíkszeredai L.S.D. (Loud Sound Dealers) végzett. A vetélkedő alkalmával az együtteseknek hangpróbával, illetve felszereléssel együtt negyven percük volt megmutatni a zsűrinek, hogy miért ők érdemlik meg legjobban az első díjat. A produkciókat négytagú szakmai zsűri pontozta, ennek tagja volt: Dancs Zsolt, rendezvényszervező, valamint a Dancs Market Records képviselője, Höncz László Dániel, a Mercedes Band énekese, Fábián Levente, a Diákegyüttesek találkozójának „tiszteletbeli hangosítója”, valamint Lőrincz Orsolya zene szakos diák, az Erdélyi Magyar Ifjak tagja.

Mihály István, az Erdélyi Magyar Ifjak sepsiszentgyörgyi alelnöke az eseménnyel kapcsolatban elmondta: színvonalban mindenképp előrelépést tapasztaltak az ez évi Diákegyüttesek Találkozóját illetően, mivel bár a korábbi években is kiemelkedő zenekarok léptek fel az eseményen, ezúttal mindnek kijárt volna az első hely. „Nehéz volt nyertest választani, mindannyian megérdemelték volna azt az első helyet, ám szem előtt kellett tartania a zsűrinek, hogy ez egy vetélkedő” – magyarázta az alelnök. A szervezők különben jó ötletnek értékelték, hogy az idén első alkalommal két városban szerveztek előselejtezőket, így már április elején megtörtént egy előszelekció az együtteseket illetően Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön.

A megyéken átívelő projekt egyik főszervezője, Kovács Zenkő Bernadett, elmondta: zeneileg nagyon színes volt 2015-ös mezőny, hiszen volt olyan zenekar, aki punkot, volt aki rockabillyt, volt, aki jazzt, továbbá volt olyan együttes is, aki zúzós metált játszott. Mint elárulta, ebben rejlett a rendezvény idei kiadásának erőssége, hiszen így mindenki – úgy a fiatal, mint az idősebb korosztály képviselői – megtalálta a számára kedvelt zenei műfajt a szórakozáshoz. „Az is sokat segített a hangulat fokozásában, hogy a szervezők és a fellépők között az előző évekhez képest sokkal közvetlenebb volt a kapcsolat, barátokra leltünk és mindannyian jól éreztük magunkat. Egy nagy közös buli volt az egész számunkra, viccelődtünk, ugrattuk egymást, amikor pedig szükség volt rá, a színfalak mögött szurkoltunk a zenekaroknak, hogy sikerüljön a legtöbbet kihozni magukból” – beszélt Kovács Zenkő Bernadett az esemény hangulatát illetően.

A The Pinwheels zenekar különben 2014-ben alakult, tagjai több ismertebb vásárhelyi zenekarban is megfordultak már: így például a Félszigeten is fellépő Votska, akik a médiabefutón is eredményesen szerepeltek, vagy a Vírus, akik több ízben adtak telt házas AC/DC és Metalica tribute koncerteket. A csapat zenei stílusában különböző Rockabilly, Punk-rock vagy akár Jazz elemeket találunk, elmondásuk alapján ugyanakkor spicy rock n’ roll, amit elkövetnek ők a színpadon. Az együttesnek igen hamar sikerült stúdióba vonulniuk és felvenni egy kislemeznyi anyagot is, ezt leghamarabb Sepsiszentgyörgyön május 9-én a Bistro Kisvendéglőben hallgathatják meg az érdeklődők.

„Mindegyikünknek megvan a zenekaron kívüli élete: iskola, egyetem, munkahely; de mindezek mellett időnk nagy részét a zene tölti ki. Fontos szerepet tölt be mindennapjainkban a zenekar és a zene, mondhatni első helyen van, és boldogan dolgozunk akár egész napokat, hogy karriert építhessünk belőle” – vallják a fiatalok, akik számára az az egyik legfontosabb, hogy a zenéjük saját magukat tükrözze. Céljuk, hogy olyan minőségi produkcióval tudjanak a közönség elé állni estéről estére, ami maradandó élmény, úgy a hangulat, mint a dalok érzelmi töltete és mondanivalója miatt is. „Imádunk koncertezni, ezért minél több helyen szeretnénk játszani, évről évre egyre távolabbra eljuttatni a zenénket” – zárják gondolatukat a The Pinwheels tagjai, amely zenekarnak az énekese különben egyedül román anyanyelvű, a többiek mindannyian magyarok, ám a kommunikációban ez nem jelent számukra problémát: gyakran angol nyelven értekeznek, máskor pedig az énekes igyekszik magyarul kifejezni magát.

<< előző cikkvissza a főoldalra következő cikk >>
Oldal megjelenítése: 1010
Szent György Napok 2015
© - Szent György Napok 2015 - Szerzői jogvédelem