ÁPRILIS 24 – MÁJUS 3
Szent György Napok 2015
ÁPRILIS 24 – MÁJUS 3.
2015-05-02:
A bohém jazz band


A Bohém Ragtime Jazz Band valószínűleg a világ legsokoldalúbb jazz bandája, legalábbis mindenképp erre törekednek. Mindezt bizonyítja, hogy a zenekar nyolc tagjának összesen húsz hangszere van, s mindegyiken játszanak is. Múzeumkerti koncertjükön viszont csak heten voltak és kb. 15 hangszert szólaltattak meg szombaton, emellett táncoltak, poénkodtak és minden egyes pillanatban elkápráztatták közönségüket. Koncertjük során a tízes, a húszas, továbbá a harmincas évek Amerikáját idézik mókával és bohémsággal teletűzdelve. Az említett korabeli magyar dalok által pedig a boldog békeidők Budapestjének hangulatát is megérezhette a közönség pár perc erejéig. A Bohémek zenekarvezetőjével, Ittzés Tamással beszélgettünk, aki múltról, jelenről és a jövőről egyaránt beszélt.

Milyen érzés volt már negyedik alkalommal színpadra lépni Sepsiszentgyörgyön?

Ittzés Tamás: Jó! Itt mindig öröm fellépni, jó a közönség és az eső segített is kiválogatni az igazán zenekedvelőket. Amúgy is, az erdélyi közönség nagyon aktív és fiatalos. Az egyik legjobb koncertet például Marosvásárhelyen adtuk hét évvel korábban egy filmfesztivál alkalmával. Megtelt a Nemzeti Színház, méghozzá jazzre bulizó egyetemistákkal. Hatalmas volt a hangulat!

Mikor lesz várható legközelebb Bohém Ragtime koncert a környéken?

I.T. : Jövő júniusra már le van szervezve egy, a többit meg meglátjuk. Szívesen jövünk bármikor.

Melyik küföldi fellépést emelné ki így kapásból?

I.T.: ’88-ban voltunk Drezdában, kétezer ember előtt zenéltünk, egy televízió csatorna élőbe közvetítette, amit mi akkor értelemszerűen nem láttunk, viszont még hetek múlva is lehetett vetítették az ismétlést. Akkor még csak három éves volt a zenekar, hatalmas élmény volt.

A 2003-as eMeRTon-díjas Bohémek már húsz albummal büszkélkedhetnek. Részt vettek már a világ szinte összes nagy tradicionális jazzfesztiválján, Berlintől Oszlóig, Drezdától Bredáig, sőt voltak már Sacramentóban is. Rendeszeresen játszanak együtt vendégsztárokkal. Matisz László, jazz-újságíró így méltatta a bandát: „a neurotikus fél világnak orvosilag kellene őket felírni”. Ez talán mindent elmond róluk.

Kondor Ádám

<< előző cikkvissza a főoldalra következő cikk >>
Oldal megjelenítése: 849
Szent György Napok 2015
© - Szent György Napok 2015 - Szerzői jogvédelem